Elektroměrový pilíř

Elektroměrový pilíř

Elektroměrový pilíř je provedení rozvaděče, kde k rozvaděčové skříni přidáváme pilíř nebo pilíř se zemním dílem, abychom dosáhli požadované výšky skříně nad zemí. Také v něm umíme skrýt přívodní kabely, které vycházejí ze země. U elektroměrových rozvaděčů platí obecně pravidlo, že spodní hrana měřené části (části kde je elektroměr) musí být podle normy minimálně 600mm nad zemí (nad povrchem).

Elektroměrový pilíř nebo elektroměrový rozvaděč v pilíři dělíme podle způsobu montáže na elektroměrový pilíř bez zemního dílu a se zemním dílem.

První varianta – elektroměrový pilíř bez zemního dílu si vybíráme v případě, kdy máme předem vybudovanou pevnou podstavu (například betonový základ), o kterou rozvaděč ukotvíme přes jeho dno. Rozvaděč lze také uchytit o zeď nebo o plot přes jeho zadní stěnu za pomoci předem připravených pomocných děr v montážní desce.

Druhou variantu – elektroměrový pilíř se zemním dílem volíme, když nemáme o co rozvaděč uchytit – nemáme k dispozici stěnu, o kterou bychom jej uchytili, a také nemáme k dispozici pevnou podstavu – beton, o který bychom jej přišroubovali. Rozvaděč se zemním dílem zakopáváme do země, do hloubky zhruba 400-500mm, přičemž betonování není nutné. Takovému rozvaděči říkáme také „volně stojící rozvaděč“. Takový rozvaděč je ideální pro novostavby, kde ještě na pozemku není vybudován ani plot, ale rozvaděč už můžeme umístit na hranici pozemku – jak udává předpis. Jelikož zemní díl zakopeme do země, navenek budou oba rozvaděče vypadat stejně.