kovový nebo plastový rozvaděč?

Kovový nebo plastový rozvaděč?

Plastové rozváděče jsou převážně tvořeny z materiálu SMC – laminát plněný skelným vláknem, který nepodléhá přírodním vlivům tak, jako rozváděče vyrobené z kovu. Výjimkou jsou rozváděče vyrobené z nerezového plechu, které nekorodují – netvoří se na nich rez – ale jsou několikanásobně dražší.

U plastových rozvaděčů může vrchní vrstva laminátu v průběhu let zvětrávat, zejména když je rozvaděč umístěn na přímém slunci. Po případném narušení vrchní vrstvy lze použít dodatečnou ochranu v podobě nátěru nebo nástřiku polyuretanovou barvou, čímž se povrch znovu zakonzervuje. Takto udržovaný materiál vydrží desetiletí bez degradace.

Ošetření kovového rozvaděče je také částečně možné, avšak pouze z jeho vnější strany. Takové rozváděče mají tendenci korodovat i zvnitřku, kde ošetření novým nátěrem ve většině případů není možné – často tedy vidíme rozváděče s prorezavěnými částmi směrem zevnitř ven.

Ošetření materiálu z vnitřní strany u plastových rozvaděčů není nutné, jelikož jejich vrchní vrstva časem – po letech degraduje jen vlivem slunce a UV záření (když je rozvaděč osazen ve stínu, k degradaci materiálu prakticky nedochází).

Je na volbě a rozhodnutí každého investora, zda si vybere kovový nebo plastový rozvaděč. V případě, že investor nechce mnoho investovat do rozvaděče v nerezovém provedení, doporučili bychom raději volit plastové provedení, které je snáze udržovatelné a má mnohem vyšší životnost.

Nabídku plastových rozvaděčů si můžete prohlédnout ZDE.