SFOS budova, sfos predajna

Zhodnocení roku 2023: rozhovor s Gabrielem Křížkem, jednatelem SFOS.SK, s. r. o.

Určitě jste si všimli, že do nového roku jsme vstoupili s novými přehlednějšími e-shopy sfos.sk a sfos.cz. Máme však i další novinky – některé jsou viditelné víc, jiné méně. Vyzpovídali jsme proto Gabriela Křížka, jednatele SFOS.SK, s.r.o. Vyprávěl nám, jaký byl rok 2023 a co chystají ve firmě SFOS letos.

Shrnutí roku 2023 v číslech

Jak byste zhodnotili rok 2023 v číslech?

– Bojovali jsme se stejnými problémy jako další firmy v odvětví – rostly osobní náklady i ceny materiálů. Naše produkce je navázána na stavebnictví, takže vývoj našich tržeb kopíroval vývoj v tomto odvětví. Z hlediska počtu prodaných vlastních výrobků a elektroinstalačního materiálu to bylo podobné jako rok předtím. Zisk jsme však měli kvůli rostoucím nákladům nižší. Přesto jsme se koncem roku rozhodli zvýšit platy všem zaměstnancům. O úroveň inflace 12%.

Zpracoval jsem pro vás i pár zajímavých čísel z výroby:

  • na výrobu montážních desek a krytů v rozvaděčích jsme použili 16 tun plastových tabulí,
  • rozvaděče a rozvodnice jsme skládali pomocí 100 000 ks šroubů, matic a podložek,
  • zpracovali jsme cca 10 000 ks sklolaminátových skříní a příslušenství,
  • na to vše jsme použili 57 km řidičů - cca tolik byste je potřebovali, pokud byste chtěli spojit Bratislavu s Trnavou.

Nové e-shopy sfos.sk a sfos.cz

Nejviditelnější změnou pro zákazníky je nový design e-shopu sfos.sk a jeho české verze sfos.cz. Proč jste se rozhodli pro tuto změnu? A změnilo se kromě designu ještě něco?

– Ano, nejvíce viditelný je pro zákazníky právě nový vzhled, e-shopy jsme však úplně překopali. Přešli jsme na nový e-shopový systém, takže naše e-shopy jsou nyní přehlednější a spolehlivější, stránky se načítají rychleji.

Tato změna pro nás byla klíčová, protože e-shop je jeden z našich nejdůležitějších prodejních kanálů. Chceme, aby tam každý zákazník či zákaznice rychle našel, co potřebuje – ať už jde o firmu, živnostníka nebo soukromou osobu. Rovněž chceme, aby bylo vyřizování objednávek v rámci systému co nejrychleji a nejspolehlivější a abychom tak zboží mohli odeslat nebo připravit na osobní vyzvednutí bez zbytečných zdržení.

Zároveň jsme vyměnili software na účetnictví a sklad za komplexní softwarové řešení pro výrobu. V rámci něho máme možnost detailního plánování a řízení výrobních procesů – od cenových nabídek přes organizaci skladových zásob až po expedici, vyhodnocování či reklamace. Zákazníkům to přinese kratší dodací doby, přesnější cenové kalkulace, lepší přizpůsobení jejich potřebám a kratší vyřízení případných reklamací (kterých, naštěstí, moc nemíváme).

Nové produkty – zásuvkové rozvodnice

Rozšířili jste v roce 2023 vaše produktové portfolio o nové typy rozvaděčů?

– O rozvaděče jako takové ne, přidali jsme však nové typy zásuvkových rozvodnic. Jedná se o „skříňky“ osazené různými kombinacemi 230 V a 400 V (třífázových) zásuvek, vypínačů či pozic pro jističe, proudové chrániče nebo další modulární přístroje.

Pomocí těchto rozvodnic můžete přivést elektřinu dočasně nebo natrvalo například do garáže, přístavby, altánu, na vnější stěnu budovy či na pracoviště nebo staveniště. Všechny tyto rozvodnice mají krytí IP65, takže je můžete osadit ven a může na ně pršet. Navíc mají mnohem robustnější provedení než běžné prodlužovačky – a tedy i delší životnost. Díky robustnosti se při nich nemusíte bát poškození a případného úrazu el. proudem či požáru v důsledku zkratu.

rozvodnica

Inovace ve stávajících produktech

Co ostatní produkty SFOS, zůstávají stejné, nebo jste na nich něco měnili?

– Ve SFOS jsme rádi za každou zpětnou vazbu, díky které můžeme naše rozvaděče a další produkty vylepšovat. Přesně tak tomu bylo iv roce 2023, ačkoli inovace nejsou, na rozdíl od e-shopu, patrné na první pohled.

V elektroměrových rozvaděčích jsme začali používat robustnější plombovací šrouby krytů – velikost M5 namísto dosavadních M3. Montáž krytů je tak jednodušší a rychlejší, šrouby se i při opakované manipulaci opotřebovávají jen minimálně.

Rovněž jsme přešli z levných řadových svorek, jaké běžně používá konkurence, na kvalitní robustní svorky od nového výrobce. Jsou celomosazné (mosazná není pouze povrchová úprava), přičemž snesou zátěž až 100 A při průměru vodiče 25 mm2. Výsledek? Lepší přístup ke svorkám, jednodušší a pevnější montáž.

Třetí inovací jsou držáky na sloupy, které jsou od nynějška celonerezové – včetně šroubů a matic, které byly dosud pouze pozinkované. Takové provedení je odolnější vůči vlivům počasí. Doladili jsme také opracování držáků, takže ostré hrany byste na nich hledali marně. Kromě toho, že to lépe vypadá, práce s držáky je také pohodlnější.

Od elektrikářů používajících naše rozvaděče, máme již nyní k těmto inovacím pozitivní zpětnou vazbu. Věřím tedy, že si k našim výrobkům najdou cestu i další.

„Zelenší“ výroba

Velké téma je v současnosti udržitelnost a vliv činností firem na životní prostředí. Udělali jste v tomto směru nějaká opatření?

– Samozřejmě. Na střechu podniku jsme nechali nainstalovat fotovoltaickou elektrárnu se špičkovým výkonem 50 kWp. Významná část elektřiny, kterou celoročně používáme pro výrobu a chod firmy, tedy pochází ze sluníčka a při její výrobě nevznikají žádné emise. V létě během slunečných dnů nám slunce pokryje dokonce 100% spotřeby.

Kromě toho dbáme o plnění environmentálních cílů v rámci normy ISO 14001, například v oblasti nakládání s odpady. Kartony, papírové a plastové obaly, zbytky vodičů či plastových tabulí – to vše posouváme k recyklaci a dalšímu zhodnocení.

sfos solárni panel

Plány SFOS pro rok 2024

Jaké jsou vaše plány na rok 2024?

– Chceme naše stávající výrobky stále inovovat a udržet si místo mezi top slovenskými firmami vyrábějícími rozvaděče. Chystáme proto jedno zásadní vylepšení, které se bude týkat povrchových úprav našich rozvaděčů, které zlepší jejich vzhled a prodlouží životnost materiálu. Právě povrchová úprava totiž patří mezi slabší stránky sklolaminátových skříní – nejen našich, ale i ostatních výrobců.

 Momentálně je vše ve stadiu příprav, takže zatím nechci prozrazovat víc. Naši zákazníci se dočkají během několika měsíců.

Rovněž chceme zapracovat na našem blogu přímo na webu sfos.sk a sfos.cz. V rámci něj budeme zákazníkům radit, jak si vybrat rozvaděče, elektroinstalační materiál či jak řešit časté situace a problémy související s elektroinstalacemi.

SFOS