Jak správně vybrat elektroměrový rozvaděč?

Jak správně vybrat elektroměrový rozvaděč?

Postup, jak správně vybrat elektroměrový rozvaděč jsme shrnuli do čtyř bodů:

1. Počet fází
V první řadě musíme vědět, kolik fází bude mít naše připojení. Zvykem je, že byty a menší prostory, např. garáže, mají většinou jednofázové napájení. Naopak tři fáze používají rodinné domy a jiné objekty využívající většího odběru elektrické energie.

2. Tarif
Další rozhodující věcí při koupi elektroměrového rozvaděče je, jestli budeme využívat i tzv. levnější proud při dvoutarifním zapojení, který slouží hlavně k ohřevu TUV, elektrickému topení a podobně. Volíme tedy mezi jednotarifním a dvoutarifním provedením.

3. Hlavní jistič
Rozvaděč musí obsahovat i hlavní jistič, který je přesně určen distribuční společností a vyplývá ze smlouvy. Hlavní jistič se může, ale nemusí zakoupit spolu s rozvaděčem, je potřebný až při připojování objektu do elektrické sítě a namontování elektroměru.

4. Umístění
Poslední věcí, kterou musíte vyřešit je, kde bude váš rozvaděč umístěn. Zda bude zazděn do plotu nebo stěny, pilíř volně stojící na betonu nebo se zemním dílem zakopaným v zemi.

Všechny informace vyplývají ze smlouvy s distribuční společností a jsou směrodatné pro vaše připojení do elektrické sítě.

Výběr rozvaděčů si můžete prohlédnout po kliknutí SEM.