sfos zásuvkové rozvodnice

Zásuvková rozvodnice: kde ji využijete a jak vyberete tu správnou

Zřídit zásuvku v garáži, dílně, zahradním domku – zkrátka dále od hlavního rozvaděče, je často složité. Musíte namontovat rozvodnou skříňku, osadit ji jističi, namontovat zásuvky, natáhnout všude kabely… Ale je také jednodušší řešení: zásuvková rozvodnice. Ukážeme vám, k čemu všechno ji využijete a jak si vybrat tu správnou.

Zásuvkové rozvodnice musí zapojit elektrikář

Chcete-li se vyhnout úrazu elektřinou nebo požáru, nechte zapojení zásuvkové rozvodnice na elektrikáře. A po zapojení nezapomeňte ani na revizi, kterou provede revizní technik (může to být i tentýž elektrikář, má-li oprávnění k revizi).

V opačném případě můžete nést odpovědnost za případné škody na zdraví nebo majetku každého, kdo bude elektroinstalaci používat.

Všechny zásuvkové rozvodnice SFOS dodáváme i s dokumentací, která je pro revizi potřebná – včetně protokolu o kusové zkoušce. Elektroinstalace u vás doma i ve firmě tak bude bezpečná a v pořádku – v případě firem iz hlediska budoucích kontrol ze strany státních orgánů.

Zásuvkový rozvaděč do dílny, garáže i na zahradu

Nemusíte být zrovna vášnivým kutilem a trávit hodiny v domácí dílně. Jedna-dvě zásuvky u domu či v zahradě se vždy hodí, například na sekačku, nářadí, vysokotlaký čistič či zahradní párty.

Abyste zásuvku nainstalovali, nemusíte hned řešit složitou elektroinstalaci s podružným rozvaděčem, kabelovými lištami a odbočnými krabicemi. Mnohem jednodušší je použít zásuvkový rozvaděč (nazývaný také zásuvková rozvodnice).

Zásuvková rozvodnice je malá uzavíratelná skříňka s průhlednými nebo neprůhlednými dvířky. Za dvířky naleznete 230 V nebo 400 V (třífázové) zásuvky, případně i jističe a proudové chrániče k těmto zásuvkám.

Zásuvkové rozvodnice mají 3 hlavní výhody:

  • Rychlá instalace – stačí namontovat jednu rozvodnici a natáhnout k ní přívodní kabel, například z hlavního rozvaděče v domě. Veškerá propojení jsou uvnitř rozvodnice, takže nemusíte uchytávat na zeď žádné další rozvodné skříňky ani kabelové chráničky či lišty. Místo toho zašroubujete 4 šrouby a je hotovo.
  • Nízká cena - méně materiálu a méně práce rovná se nižší náklady na zřízení zásuvek.
  • Jistící prvky máte po ruce – jističe a proudové chrániče máte přímo v zásuvkové rozvodnici. Pokud je „vyhodí“ při poruše, nemusíte tedy utíkat někam k hlavnímu rozvaděči a zpět, abyste mohli pokračovat v práci.

Zobrazit zásuvkové rozvodnice v e-shopu »

Nevýhody zásuvkových rozvodnic:

  • Zásuvky jsou na jednom místě vedle sebe, takže občas budete muset sáhnout po prodlužovačce.
  • Ze zásuvkové rozvodnice nemůžete táhnout kabeláž na světelný okruh pro pevně namontovaná (nepřenosná) svítidla.

Zásuvkové rozvaděče využijete například:

  • v dílně, kde pracujete s elektrickým nářadím a stroji,
  • v garáži na vysavač nebo pomocné nářadí k autu, případně na přenosnou nabíječku k elektromobilu,
  • v zahradním domku nebo v kůlně, kde k rozvodnici můžete připojit např. elektrickou sekačku, čerpadlo apod.,
  • na vnější stěně domu nebo na terase, rovněž pro připojení sekačky, nářadí, elektrického grilu či podobných spotřebičů.

Typy zásuvkových rozvodnic SFOS

Zásuvková rozvodnice s jištěním

Kromě zásuvek má vestavěné také ochranné obvody. Pro každou zásuvku je to samostatný jistič 230 V/16 A či v případě třífázové zásuvky 400 V/16 A.

Všechny zásuvky jsou zároveň chráněny 30 mA proudovým chráničem, který předepisují aktuální normy pro všechny zásuvky obsluhované laiky (tedy pro všechny zásuvky v domácnosti). Chránič vám zachrání život při hrozbě úrazu elektřinou – například při poškození přívodního kabelu nebo zatečení vody do zařízení. Tyto situace nejsou používání nářadí a strojů neobvyklé, zejména ve venkovních prostorách.

K zásuvkové rozvodnici s jištěním tedy stačí připojit přívodní kabel, například od hlavního rozvaděče domu, a je hotovo.

Zobrazit zásuvkové rozvodnice v e-shopu »

Zásuvková rozvodnice bez jištění

Osazujeme je pouze zásuvkami bez jističů, proudových chráničů a jakýchkoli ochran či přístrojů.

Do takové zásuvkové rozvodnice bez jištění musíte buď:

  • doplnit jističe a 30 mA proudový chránič,
  • nebo rozvodnici zapojit do okruhu s vhodným jističem a proudovým chráničem. v hlavním rozvaděči.

Nevýhodou je, že když jistič nebo chránič vypadne, nebudete ho mít po ruce, ale budete jej muset jít „nahodit“ do příslušného rozvaděče.

Zásuvkové rozvodnice 230 V nebo 400 V

Zásuvkové rozvodnice 230 V vyrábíme v konfiguraci se dvěma 230 V zásuvkami s víčkem. Pro připojení takové rozvodnice vám postačí třížilový přívodní kabel, například CYKY 3×2,5 mm2 nebo CYKY 3×4 mm2.

Třífázové zásuvkové rozvodnice osazujeme jednou 230 V zásuvkou a jednou 400 V (třífázovou) zásuvkou o max. 400 V. proudem 16 A nebo 32 A. K jejich připojení potřebujete 5žilový kabel, například CYKY 5 × 2,5 mm2 či CYKY 5 × 4 mm2 nebo CYKY 5 × 6 mm2.

Samozřejmě vhodný kabel a k němu adekvátní jistič by měl vybrat elektrikář, který vše i zapojí.

Univerzální rozvodnice

Dodáváme je pouze jako prázdné skříňky s předním panelem připraveným pro osazení jističů nebo chráničů a zásuvek.

Co s takovou rozvodnicí uděláte, je už na vás. K dispozici máte pozice pro 8 modulů, ať už osadíte jističe, proudové chrániče, časová relé nebo jiné přístroje.

Zobrazit zásuvkové rozvodnice v e-shopu »

Další parametry důležité pro výběr zásuvkových rozvodnic

Krytí IP

Udává se jako zkratka IP a dvouciferné číslo:

  1. první číslo vyjadřuje odolnost elektrických zařízení (tedy i zásuvkových rozvodnic) vůči vniknutí cizích předmětů (prst, šroubovák…) a prachu
  2. druhé číslo odolnost vůči vlhkosti.

Kombinaci čísel je mnoho, abychom to nekomplikovali, dáme vám jen pár příkladů:

  • IP68 je maximální krytí a znamená, že zařízení můžete trvale ponořit do vody,
  • IP44 je zařízení odolné vůči vodě stříkající ze všech směrů, takže jej můžete nainstalovat i do exteriéru. na zeď,
  • IP55 je jako IP44 ale odolá i vodě s vyšším tlakem, doporučuje se například. do zahrad, kde hrozí ostřik vodou z hadice, nejen déšť.

Naše zásuvkové rozvodnice SFOS mají po uzavření dvířek krytí až IP65. Bez obav je tedy můžete použít i ve vlhkých prostorách – v exteriéru, na zahradě, v okolí bazénů či v umývárnách (ale pozor na vodu z vysokotlakých čističů, tam je třeba vyšší krytí).

Po otevření dvířek mají rozvodnice krytí IP20, což odpovídá běžné zásuvce v domě či bytě.

Možnost uzamčení

Pokud nechcete, aby vám někdo kradl elektřinu nebo vypínal jističe, vyberte si zásuvkové rozvodnice s uzamykáním. Ty naše standardně dodáváme s trojúhelníkovými zámky na univerzální klíč.

Pro lepší ochranu si k nim můžete dokoupit také FAB zámky na unikátní klíč. Doporučujeme zejména do zahrad či na chaty, kde se nezdržujete trvale.

Materiál

Na výběr máte z plastu nebo kovu. Zásuvkové rozvodnice SFOS vyrábíme z odolného plastu. Je velmi pevný a snese i tvrdší zacházení, takže se hodí také do dílen či lehkého průmyslu. Zároveň má přijatelnou cenu pro široké použití.

Maximální proud/příkon spotřebičů

Je dán počtem a Max. proudem zásuvek. Například 230 V zásuvkové rozvodnice SFOS mají maximum na každou zásuvku 16 A, zásuvky však mají společný přívod max. 25 A

Zobrazit zásuvkové rozvodnice v e-shopu »

Potřebujete pomoci s výběrem zásuvkové rozvodnice?

Ozvěte se nám, poradíme vám.

Prohlédnout kontaktní údaje »